Amisfield Pinot Noir 2014

Die von Hand geernteten Trauben wurden für vier bis fünf Tage kalt in Gärbottichen gelagert bis die natürliche Gärung begann.

Durch minimales und sanftes runter drücken der Trauben im Bottich wurde die Temperatur die man für die Gärung und die Abgabe der Tannine benötigt nur minimal und natürlich beeinflusst . Etwa 10% waren ganze Reben mit Stängel aus denen die nötigen Tannine gewonnen wurden. Nach der Gärung wurden die Weine täglich verkostet, um die Tannine zu beurteilen.

Gelagert und gereift wurde der Pinot Noir für zehn Monate in 23% neuen französischen Barriques aus echtem Eichenholz.

Spontane malolaktische Gärung trat im Frühjahr ein.

Eine ansprechende Rubinrote Farbe, süße Aromaen von schwarzer Kirsche mit botanischer Note und einem Hauch Zimt. Der Gaumen ist breit, komplex und üppig mit dunkler Schokolade.

 

  • Weingut/Region/Lage: Amisfield, Central Otago
  • Rebsorte: 100% Pinot Noir    
  • Typ: Rotwein, trocken
  • Alkohol: 14%Vol.Alk.
  • Trinktemperatur: 14 - 16C°                
  • Lagerfähigkeit: 2029
  • Verschluss: Schraubverschluss
  • Enthält: Sulfite
  • Passt zu: Alles aus dem Wald, leichte Wildgerichte, Pilze und Wildhühner.

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Das sagen andere:

93 Points

Reasonably dense and firmly structured pinot noir with plum, dark cherry and a savoury, earthy, stemmy influence. A well proportioned pinot noir that deserves bottle age to reveal its full potential.

Bob Campbell MW

 

Gold Medal

 

San Francisco International Wine Competition 2017

 

Gold Medal

 

Decanter World Wine Awards 2017

 

92 Points

Lush and plush, with raspberry coulis, black cherry compote and red licorice flavors that are robust and juicy. Fresh earth, clove and sage notes linger on the finish. Drink now through 2026.

Wine Spectator

 

91+ Points

From very old gravelly glacial deposits, with little topsoil; vinified with wild yeasts and 10% whole clusters): Fresh medium red. Sappy aromas of wild raspberry, cherry, pepper and menthol. Juicy, dry and youthfully closed, with its intense red fruit flavors energized and supported by a firm mineral unpinning. This highly aromatic Pinot Noir finishes with sophisticated tannins and lovely length and grip

Steven Tanzer

 

91 Points, Highly Commended

Intriguing aromas of nuts, wet wood, dried red fruit and autumn leaves leading into a bring curious palate driven by fruit that draws you back to the glass again and again. A fine texture and freshness albeit slightly muted on the fruit.

Decanter Magazine

 

90 Points

Medium ruby-purple colored, the 2014 Pinot Noir gives a nose of black cherries, red currants and red plums with hints of underbrush and violets. Medium-bodied, it delivers a lot of red and black berry character supported by soft tannins and plenty of freshness, finishing earthy.

Lisa Perrotti-Brown MW, Wine Advocate